Tilbage i 2018 kom den fjerde generation af Mercedes A-klasse. Total redesign og proppet med teknologi gjorde den sin entré i Golf-klassen. Det er Mercedes’ billigste bil i deres modelprogram. Men hvordan er kvalitet, hvordan kører den og hvordan er den i 2020?
Vi tester den med 190 diesel-heste og en 7-trins automatgearkasse, fra 2020 fås A220D med 8-trins automatgearkasse.
Er kabinen klasseledende?

Det er en fornøjelse at sætte sig ind i testbilen. Det første du lægger mærke til er de 2 store skærme på over 10 tommer hver. De fungerer utroligt godt, men det er altså ekstraudstyr, som du kan tilvælge med Premium pakken for 55.000 kr., hvor du også får en stribe andet udstyr. Standard må du ”nøjes” med skærme på cirka 7”. Det giver en stor sort kant rundt om skærmen, men hvis du kan leve med det, fungerer det egentlig helt fint.
Dernæst ser du luftdyserne, designet som en turbine. De kan endda lyse om aftenen, så du ved om, der blæser varm eller kold luft i kabinen. Testbilen har også ambiente belysning, det vil altså sige, du kan styre lyset i kabinen og dermed også luftdyserne. Det er fedt og lidt frækt, men om det er pengene værd, skal jeg lade være usagt.
Kvaliteten er imponerende, men du kan godt mærke, at du er i den billigste Mercedes. Der er nemlig mere hårdt plast end du finder i en C-klasse. Uanset, så er kvaliteten hævet fra den tidligere årgang, og det er vi glade for.

På rattet finder du trykfølsomme knapper, der minder meget om en touchpad. Disse knapper kan styre adskillige funktioner i bilens system. Venstre knap styrer instrumentbrættet, og højre knap styrer den højre skærm. Det er utroligt, hvad du kan på bare rattet, men det kan også tage opmærksomheden væk fra vejen.
I førersædet finder du dig relativt godt tilpas. Sæderne er behagelige og selvom det ikke ser sådan ud, giver de også god støtte rundt i sving. Et minus ved kabinen er dog støjniveauet. Man forventer mere støjdæmpning af en Mercedes, det er dog stadig bedre end en C-klasse fra 2014-2017. Og forstå mig ret, det er noget, som de fleste sagtens vil kunne leve med.

Bagsædet er faktisk okay rummeligt. Hvis du sammenligner med en C-klasse, mister du ikke meget benplads, derimod er sædet mere stejlt. For nogen vil det være positivt og for andre negativt. De små bagruder stjæler fornemmelsen af rummelighed. Du får nemlig fornemmelsen af at være indelukket – hvilket er endnu værre, hvis du tilvælger AMG-sportssæder, da de har nogle store nakkestøtter.
Bagagerummet er på 370 liter, hvilket er en smule mindre end en VW Golf.

Kvik
Der er ingen tvivl om at de 190 hestekræfter gør, at den er rigtig kvik. Med en køreklar vægt på cirka 1500 kg, bliver du smidt tilbage i sædet, når du trykker speederen helt i bund.
A-klassen er forhjulstrukket, og det er egentlig helt fint. Men der er noget som ikke helt spiller godt. Der bliver leveret så meget moment til forhjulene, at de simpelthen ikke står fast. Jeg vil faktisk vove den påstand, at hvis du lige knap træder speederen i bund kommer du fra 0-100 hurtigere end, hvis den får klampen i bund. En tid som desuden ligger på 7 sekunder, det er i orden.
Desværre er gearkassen ikke så god ved lave hastigheder, den sætter aggressivt i gang. Det at lave en parallel parkering kan være noget af et spektakel, når du prøver at være forsigtig. Det der faktisk sker, er at gearkassen er langsom til at tage fat, derfor giver du den lidt ekstra speeder, hvilket resulterer i en underlig, og til dels ubehagelig igangsætning.
Bygget til komfort

Ude på motorvejen føler Mercedes A-klasse sig tilpas. Du kan mærke, at den er bygget til at køre lange distancer uden problemer. Undervognen er ikke sportslig. Den prioriterer komfort frem for underholdende køreegenskaber. Hvis du ønsker underholdende køreegenskaber er en BMW 1-serie et bedre valg. Styretøjet er til den lette side, som giver dig en komfortabel, og simpel oplevelse bag rattet.
Selvom A-klassen ikke kan prale med sportslig køreegenskaber, er det generelt godt. Undervognen er nemlig fast nok til, at den ikke krænger særligt meget. Derfor opleves bilen ikke nervøs for snoede veje.
Desværre er vognbaneassistent systemet en anelse irriterende, da det den går i panik bare det, du snitter de hvide linjer. I stedet for at dreje rattet, bremser systemet det ene hjulpar og dermed får bilen tilbage i vejbanen. Heldigvis er det muligt at slå fra.
Skarpt motorprogram
Mercedes har et stort udvalg af motorer i A-klassen. Der er alt fra en økonomisk hybrid til en hidsig benziner med over 400 hk. Det vil altså være muligt at finde en motor, som passer til dine behov.
På benzin siden fås en A180(136 hk), A200(163 hk), A220(190 hk, fås kun med 4MATIC), A250(224hk), A250 e(160 hk+102 hk), A35(306 hk), A45(387 hk), A45 S(421 hk). Derimod fås diesel som en A180D(116 hk), A200D(150 hk) og A220D(190 hk).
Testbilens 190 diesel-hestekræfter en en hidsig motor med masser af moment, men den leverer stadigvæk et utroligt godt forbrug. Vores gennemsnit lå på godt og vel 20km/l ved blandet kørsel.
Vi prøvede også kort en A200 – altså en 163 hk benzinmotor, og det var rigeligt med kræfter. Det er en lille 1,3-liters turbomotor, som er udviklet i samarbejde med Nissan og Renault.
Alternativer til Mercedes A-klasse
BMW 1-serie og Audi A3 er de alternativer til A-klassen, som du først tænker på. 1-serien giver dig sporty køreegenskaber og højere kvalitet i kabinen.
Jeg synes helt bestemt at Mazda 3 burde overvejes. Du har en bil proppet med udstyr og rent faktisk bedre kvalitet indvendigt. Mazda 3 føles en tand mindre, har sporty køreegenskaber, men desværre med et lille udvalg af motorer, der ikke har samme punch som i A200. Du kan læse vores anmeldelse af Mazda 3 her. Hvis du synes, det er lidt en atypisk sammenligningen, kan jeg godt følge dig det. Kvaliteten i Mazda 3, er så høj, at man ikke skal se bort fra japaneren “bare” fordi man overvejer en Mercedes.
Konklusion

Efter 2 år på markedet imponerer Mercedes A-klasse stadig med en elegant kabine og komfortable køreegenskaber, men med en høj pris.
Jeg ville køre hjem i en Mercedes A200 7G-DCT. Jeg kører nemlig relativt mange korte ture, og derfor giver det mere mening med en benzinmotor. Hvis jeg derimod pendlede, ville en A200D være valget.
A200 føles kvik og automatgearkassen er dejlig i trafik. Hvad der angår udstyr, ville jeg tilvælge Premium pakken for at få de opgraderet skærme, lydanlæg og sædevarme. Pakken koster voldsomme 55.000 kroner.
Mercedes A220D Anmeldelse 2020
Vi synes
Mercedes A-klasse er en af de bedste i klassen, men prisen er også sat derefter. Når du først begynder at sætte hak i ekstraudstyrslisten stiger prisen hurtigt og gevaldigt. Bilen passer perfekt til, at du kan tilbagelægge hundredvis af kilometer, den er komfortabel, blød og behagelig. Kabinen er moderne og veludført. Mercedes leverer kun 2-års garanti, hvilket er et minus.
1 Comments