Turbolader og kompressor

Hvad er hvad?

Man hører og læser tit om turboladere og kompressorer, eftersom at det er blevet mere og mere populært.

Man ser tit, at der står enten TDI, TSI eller TFSI osv. på bagenden af bilerne, som er med til at beskrive om man har en diesel eller en benzin motor.

De fleste biler har dog i dag en 1.0 motor med en turbolader, som er med til at levere en bedre benzinøkonomi, hvilket samtidig er bedre for miljøet, da det reducerer CO2 udslip.

Turbolader

Turboladeren er bestående af 2 dele – en kompressor og en turbine, som arbejder i hvert sit kammer, hvilket er adskilt af lejehuset, og de er forbundet med en aksel, der bliver smurt af motoren selv.

Den korte forklaring for en turbolader er, at den har som formål at fylde cylindrene med tabt energi, hvor turboladeren arbejder i høje omdrejninger, hvor den har en arbejdstemperatur på ca. 700°, og derfor er det meget vigtigt, at man husker at smøre og køle lejerne.

En turbolader er et trykladesystem, og det udføres af udstødningsgassen, som er en del af det tabte energi, og det er selve udstødningsgassen, der presses ind i turbinehuset, hvilket får turbinehjulet til at dreje rundt.

Kompressor

En gaskompressor virker kort fortalt på den modsatte måde af en turbolader, da den arbejder med det samme i de lave omdrejninger.

Det er motorens kilerem der driver kompressoren, og det er derfor at den holder trit med motoren fra start.

Kompressoren bliver drevet af motorens krumtapaksel, og den har til formål at skulle hæve trykket i motorens indsugning.

Hvis man får en turbolader og kompressor til at konkurrere mod hinanden, så vil turboladeren være den bedste løsning, dog skal det påpeges, at en kompressor ofte er en billigere løsning.

I nogle tilfælde kan man dog montere både en turbolader og en kompressor, hvilket VW har i deres TSI motorer.

Leave a Comment